21 Haziran 2009 Pazar

PANDISPANYA TARIFI



Bugün vakit bulmusken hemen pandispanya tariflerini yaziyorum. Pandispanya hep yaptigim ve cok memnun kaldıgım sevgili Müge'nin - Pandispanya - tarifini kullaniyorum.Ve tarifi aynen Müge’nin dilinden aktarıyorum... Müge çok güzel bir pandispanya arsivi hazırlamis bize. Müge'nin sayfasından diger pandispanya tariflerinide görebilirsiniz ama ben simdilik sade kullandigim tarifleri yazıyorum...

Tarifler 24 cm`lik kaliplar icin 26 cm´lik kalip icin 1,5 katini kullaniyorum

KLASİK SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:

  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
KLASİK KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:

  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
NİŞASTALI SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:

  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 1 Türk Kahvesi Fincanı Nişasta
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
NİŞASTALI KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler

  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 1 Türk Kahvesi Fincanı Nişasta
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Pandispanya Yapılışı:

  1. Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  2. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
  3. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
  4. Şeker eriyince yağı ekleyin ve çok az çırpın.
  5. Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
  6. Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.

Pandispanya yaparken bilmemiz gerekenler:

  1. yumurtaların oda ısında olması gerekmektedir.
  2. şeker ve yumurta iyice çırpılmalıdır. Yani 2-3 dakika çırpmalıyız.
  3. unlu karışım şekerli karışıma ilave ederken çok fazla karıştırmamaya dikkat etmeliyiz. Yani mikserin en düşük ayarında ve kısa bir süre karıştırarak diğer malzemeler ile karışmasını sağlamalıyız
  4. kalıbı yağlarken katı yağ kullanmalıyız
  5. sade tariflere kakao ilave edeceksek isek karışımın biraz daha koyu olacağını bilmeliyiz.
  6. pişirme esnasında ilk 20-25 dakika fırının kapağını açmamaya özen göstermeliyiz.
  7. pandispanyamızda değişik lezzetler denemek için kek karışımına tarçın, limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi, evde var olan marmelatlarımızdan 1 çorba kaşığı kadar ilave edebiliriz.
  8. Pandispanyalarımızı en az 1 gün önceden hazırlarsak pastamız daha lezzetli olacaktır.
    hazırladığınız pandispanyayı streç filme sararak serin bir yerde birkaç gün, buzdolabında birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz.
  9. en az 1 gün önceden hazırladığınız pandispanyamızı pasta yaparken kullanırken ara katlarını dilediğimiz malzeme ile iyice nemlendirmeliyiz.



sevimin sayfasi

15 yorum:

Adsız dedi ki...

tarifiniz tam mutfağmıza uygun iyi güzelde nasıl kesilecek onu bi anlatsanız

Adsız dedi ki...

Tas gibi oldu hic güzel tarif degil

Adsız dedi ki...

valla bence süper bir tarif ben denedim beğendim emeğinize sağlık. bu arada tas gibi oldu diyen arkadaşımız sanırım notları okurken atlamış olmalısınız nemlendirmeniz gerekli onu da yaptığınız halde yine taş gibi olduysa sorun elinizde...

Adsız dedi ki...

benim yumurtaya karşı alerjim var ve içinde yumurta bulunan birşey yiyemiyorum bu tarifi yumurtasız denedim olmadı bana yumurtasız nasıl yapacağım konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü hazır pandispanyalarda da yumurta var

Adsız dedi ki...

Niçin Tarifi eksik verme gereği duydunuz.Hünerli Bayanlar bloğundan aldığınız tarifte 100gr yogurt da vardı.Yaptığınız değişiklikleri belirtmeliydiniz.Ayrıca nişastalı pandispanya tarifini de diğer blogda bulamadım.Lütfen yaptınız işe ve insanlara saygı duyunuz...

sevimin sayfasi dedi ki...

@adsiz yazar 14.02.13:
tepkinizi anlayamadim saygi demisiniz, saygi isim yazmamakda saygisizlik degilmi???? anonym olarak yazma geregi duydugunuza göre....
ben tarifi nerden ve kimden aldigimi yazmisim oraya ama tabiki kendime göre degisiklikler yaptim...
defalarca denemedigim ve begenmedigim tarifi buraya yazmiyorum....

Unknown dedi ki...

Merhaba ben pandispanyayı 5 kez denedim.saka gibi bir türlü başarılı olamadım. Fırında çok güzel kabarıyor fakat fırını hiç açmadığım halde ortası sönüyor. Sızce neden kaynaklanıyor olabilir ? Benım fırın mını fırın ve 180 c pişiriyorum yardımcı olurmusunuz lütfen ....

Unknown dedi ki...

Ben bu yorumu nereden bulup okuyacağım.

sevimin sayfasi dedi ki...

merhaba sulbiye hanim,
kek tam pismeyince ortasi cöker, kesince ortasi nasil?? bi dahakine 10 dakika fazla pisir... mini firindan kaynaklana bilir bence
sevgiler

Birgül Ceylan dedi ki...

Ben Klasik sade pandispanya tarifinizi denedim. çokta harika oldu teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Merhaba tekrardan ,
Bugün tekrardan denedim yine aynı hüsran...daha kek fırındayken ortası çöküyor.soylediğiniz gibi yaptım.kekı kesince bazı berleri çok tıkışık ve pişmemiş.Acaba tüm malzemeleri birleştirirken mi sorun var karıştırma işlemini yanlış yapıyor olabilir miyim acaba?
Çok teşekkür ederim ilginiz için.. Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Merhaba tekrardan ,
Bugün tekrardan denedim yine aynı hüsran...daha kek fırındayken ortası çöküyor.soylediğiniz gibi yaptım.kekı kesince bazı berleri çok tıkışık ve pişmemiş.Acaba tüm malzemeleri birleştirirken mi sorun var karıştırma işlemini yanlış yapıyor olabilir miyim acaba?
Çok teşekkür ederim ilginiz için.. Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Merhaba tekrardan,ilginiz için çok teşekkür ederim.tekrardaen pişirildim tıkışık oldu ve üst kısmı pişmedi.fazlada pişirdim yine olmadı acaba unumu az geliyor.yada karıştırırken mi yumurtaları söndürüyorum bilemiyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba tekrardan,ilginiz için çok teşekkür ederim.tekrardaen pişirildim tıkışık oldu ve üst kısmı pişmedi.fazlada pişirdim yine olmadı acaba unumu az geliyor.yada karıştırırken mi yumurtaları söndürüyorum bilemiyorum.

sevimin sayfasi dedi ki...

sorun nerden kaynaklaniyor bilemedim
yumurtalari söndürmeden karistiracaksiniz
tahta kasik tavsiye ederim
birde diger pandispanya tarifimi deneyin "pandispanya 2" tarifi son zamanlarda ben hep öyle yapiyorum

Related Posts with Thumbnails